szombat, január 23, 2010

Mese

Me-se

„- milyen dolog fogni az
álom nyakát és megmondani neki, hogy márpedig én most addig ütlek amig valoság nem leszel! néz, néz hogy jo rendben, de nem kell ütni - egyszerűbb ha nem ébredsz fel.“

–Kaukázus-

Éjszaka álmodtam. Egy világot… egy életet, melyben az emberek nem kaphattak szerepet. Szerettem volna, ha sosem ér véget, ha örökké bennrekedhetek halál és lét birodalma között, de tudtam, hogy mint minden más, ez is véget ér egyszer… Ezerszer…

Éjszaka álmodtam… Egy mesét… Melyben egy kis időre porszem lettem, a legapróbb porszem, aki valaha is élt e földön. A világ, ahová sodródtam üres és érintetlen volt, mégis átjárta a gyönyörűség. Az enyém. Boldogan és önfeledten sodródtam végtelen tájak festői képeit átszelve, leghűbb társam, Szél oldalán. Csak lebegtem, szálltam tova zöld legelők magányosan bólogató hársfái felett, megfeledkezve minden gondok bajáról. Orcámat hűsítő fuvallatok cirógatták, mialatt én egyre feljebb és feljebb keveredtem, bele a mélykék égboltba, át a határtalan végtelenségen. Megtanultam mi is az a szabadság. S tudtam, hogy többé nem számit ki voltam. Eldobtam magamtól a lét korlátait és valaki lettem… Álmodtam.

Bejártam hatalmas és mindentudó Földet. Sétáltam lombos erdők nyirkos koronái alatt. Átvágtam szomorú sivatagokon, melyeknek égboltjai aranyszínű könnyeket hullajtva sóhajtoztak. Elsajátítottam Tűznek mesterségét, megtaláltam Világnak lelkem legmélyebb bugyraiba rejtett titkos tanításait. Jártam végtelen óceánokon, melyeknek erős és tekintélyt parancsoló hullámain élesen csillogtak Napnak sugarai s melyeken az égbolt mélykéken remegett. Víz pedig csak sodort egyik parttól a másikig. S ahogy telt-múlt az idő érzetem, hogy lassan itt kell hagynom kicsiny világomat. Lemorzsolódtam… Minél messzebb jutottam annál kevesebb lettem. Minél többet tudtam meg Életről, annál közelebb kerültem Halálhoz… Éreztem, hogy átesek, mint mikor a madarak óriási sebességnél elveszítik egyensúlyukat és… Én is elveszítettem…

Véget ért egy álom és kezdődött az élet… Vissza kellett térnem a száműzetésembe. Minden reggel újra és újra visszaestem a tudatlan szürke tömegbe… felébredtem.

5 megjegyzés:

  1. hűű a mindenit... ezt olvasva végig jártam az egészet én is... :) ügyes!!! :)) szép, gyönyörű!!! grat

    VálaszTörlés
  2. :) köszönöm, örülök,h tetszett!

    VálaszTörlés
  3. ez meg tiszta aranyos. "Az ember-gyerekek olyan földről álmodnak, ahol a hegyek jégkrémből vannak, a fák mézeskalácsok, a kövek pedig bonbonok. Egy gorilla számára Afrika épp ilyen vidék."
    Daniel Quinn
    kellemes látásmódváltást :)

    VálaszTörlés
  4. ez valóban jó lett. az jutott eszembe a végére, hogy mások meg a mi szürkeségünkbe ébrednek. és nekik mi vagyunk a valaki más, a szürke tömeg :)

    VálaszTörlés
  5. Máté, de itt ám nem azon a szürke tömegen van a hangsúly, hanem azon, hogy vajon nem mi álmodjuk-e az embereket... vagy ők álmodnak minket?

    VálaszTörlés

Belőlem szólnak a kürtök

Saját fotó
„Ha akarom, ha nem, mindent el kell mondanom neked. Különös befolyásod van reám. Ha egyszer bűnt követnék el, idejönnék és bevallanám teneked. Te pedig megértenél.” (Oscar Wilde)